Iz vode na kopno

Sobota, 4. marec, ob 19:00
Pr’ Gabrijelu, Cerkno
Maja Dekleva Lapajne, Alenka Marinič
Iz vode na kopno
Koncertna predstava v nastajanju
60′
Brezplačno

Iz vode na kopno je nadaljevanje predstave Pod vodo (2017), ob kateri sta avtorici Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič izdali odličen glasbeni album. Iz vode na kopno je naslov raziskovalnega in ustvarjalnega obdobja, ki bo umetnici popeljalo od predstave Pod vodo k predstavi Na tleh – slednja bo doživela premiero jeseni.

Foto: Špela Škulj

Iz vode na kopno igrivo združuje glasbo in gledališče. Posveča se občutenju represije, prekarnosti in ujetosti v neoliberalne odnose, po drugi strani pa iskanju prostorov, v katerih se lahko izoblikujejo drugačni, pristnejši odnosi. Predstava črpa iz življenjskega položaja, v katerem sta se umetnici znašli kot ustvarjalki srednjih let (ne ujameta več starih socialnih ugodnosti, obenem pa ne spadata v kategorijo perspektivnih »mladih umetnikov«), kot mami, kot samozaposleni v kulturi, kot prekarni delavki, kot pripadnici srednjega razreda v izginjanju oziroma drsenju navzdol in nenazadnje kot ženski. Njun vir navdiha je izrazito oseben, a ga s pomočjo različnih metod dela in skrbno izbranih umetniških pristopov predelujeta v univerzalnejši gledališko-glasbeni dogodek.

Po predstavi sledi pogovor z ustvarjalkama.

Ob 21:00 Pr’ Gabrijelu sledi koncert. Nastopa Fraw Blanka feat. Sajkoslav in Gotti.

Soorganizacija: C.M.A.K. in Mesto žensk; produkcija: Mesto žensk; koprodukcija: DU Narobov, Kino Šiška, C.M.A.K.; podpora: Občina Cerkno, Urad za mladino, Ministrstvo za kulturo; zahvala: Jazz Cerkno.

Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič, dolgoletni sodelavki pod okriljem Kolektiva Narobov, sta ustvarjalki na področju uprizoritvenih umetnosti s poudarkom na improvizaciji, klovnovstvu in fizičnem gledališču.

Maja Dekleva Lapajne je performerka in režiserka iz Ljubljane. Njene dejavnosti vključujejo: Along the Walk, mednarodni projekt uprizoritvenih umetnosti na temo upočasnitve; 4play, predstavo zasedbe Mary Shelley’s Mothers na temo seksa in seksualnosti skozi prizmo feminizma; Goli oder, mednarodni festival improvizacijskega gledališča; Srebrno zlato, prakso, v kateri se srečuje več plesnih generacij, ki si hkrati izmenjujejo in ustvarjajo nove spomine; Za crknt, raziskovanje sodobnega klovnovstva in kabarejskih formatov; Predelano življenje, odrsko in pisno prakso z Norbertom Svenom Föjem na temo improvizacije, revolucije in ljubezni; Pod vodo, koncertno predstavo o prekarnem življenju; in delo v nastajanju Na tleh, ki je trenutno v ustvarjalni fazi Iz vode na kopno.

Alenka Marinič je diplomirana filozofinja in zgodovinarka ter neodvisna ustvarjalka na področju uprizoritvenih umetnosti. S Kolektivom Narobov je kot performerka in soavtorica gostovala na številnih slovenskih in mednarodnih prizoriščih. Leta 2013 je zaključila šolanje na mednarodni šoli fizičnega gledališča Helikos v Firencah. Odtlej sodeluje z Justinom Durelom, s katerim pod okriljem društva Hystericus poučuje fizično gledališče tako doma (ŠUGLA, Pripovedovalski Variete, Goli oder, Zavod Bob) kot v tujini (Kanada, Nizozemska, Nemčija, Italija, ZDA itn). Kot ustvarjalka deluje na področju uličnega, klovnovskega in fizičnega gledališča. Širša javnost jo pozna iz satirične TV oddaje Kaj dogaja, v kateri s Tilnom Artačem šaljivo obravnava aktualne dogodke, in tudi kot klovneso Rdečih noskov.