Dober glas o nas

Festival Deuje babe v Berlinu nagrajen z European Youth Culture Award

V petek, 6. septembra 2019, smo prejele European Youth Culture Award, evropsko nagrado s področja mladinske kulture, ki jo v treh različnih kategorijah podeljuje nemška mladinska organizacija Respekt!.

Festival Deuje babe je prejel nagrado v kategoriji »mladinsko delo in samoorganizacija«. Poleg nas sta bili v tej kategoriji nominirani še dve nemški mladinski pobudi: spodbujanje prostovoljnega dela berlinskih najstnikov na področju političnega osveščanja njih samih kot tudi njihovih vrstnikov v organizaciji skupine Demokratie & Dialog e. V. ter Modular, največji festival za promocijo mladinske popularne kulturi na Bavarskem in Švabskem, v organizaciji augsburške organizacije Stadtjugendring. Predstavitev vseh nominirancev in nominirank (v angleščini) je dostopna tukaj.

Razglasitev zmagovalk_cev in podelitev nagrad je potekala v berlinskem Francoskem centru (Centre Français de Berlin). Deujim babam je nagrado izročil vodja centra, Florian Fangmann, ki je ob tem povedal, da »bi bilo teme, ki jih načenja festival Deuje babe, pomembno podpirati v vseh alternativnih klubih v Evropi, zlasti v manjših krajih. Raven, na kateri enakost med spoloma predstavlja in zagovarja festival Deuje babe, je resnično navdihujoča«. Nagrado je v imenu festivala sprejela Tea Hvala, članica organizacijske ekipe.

Nagrajenke_ce v vseh kategorijah (»umetnost in mediji«, »znanost in raziskovalno delo« ter »mladinsko delo in samoorganizacija«) je izbrala žirija v sestavi:

  • Dr. Susanne Binas-Preisendörfer, profesorica glasbe in medijev na univerzi v Oldenburgu, nekdanja predsednica nemške sekcije Mednarodnega združenja za preučevanje popularne glasbe (IASPM) in članica upravnega odbora Arhiva mladinskih kultur (Archiv der Jugendkulturen).
  • Dimitri Hegemann, glasbeni menedžer, ustanovitelj berlinskega kluba za elektronsko glasbo Tresor, pobudnik festivala nekonvencionalne glasbe Atonal in ustanovitelj galerije Fishbüro.
  • Shermin Langhoff, vodja berlinskega gledališča Maxim Gorki in promotorka postmigrantskega gledališča.
  • Tobias Rapp, glasbeni novinar in urednik (taz, Der Spiegel) ter DJ.
  • Dr. Reyhan Şahin, lingvistka, postdoktorska študentka na Univerzi v Hamburgu in feministična reperka z umetniškim imenom Lady Bitch Ray.
  • Dr. Ahmet Toprak, profesor pedagogike na dortmundski Univerzi uporabnih znanosti in umetnosti, ki je v preteklosti deloval na področju socialnega dela s priseljensko mladino.
  • Dr. Elke Zobl, vodja oddelka za Sodobno umetnost in kulturno produkcijo na salzburški univerzi Mozarteum ter raziskovalka alternativnih queer-feminističnih medijev, kulture in mrež. 

Organizacija Respekt! z nagrado »želi povečati javno vidnost sicer pogosto prezrte raznolikosti in transformativne moči mladih in mladinskih kultur, njihov pomemben prispevek k tolerantnejši, bolj odprti družbi, in prizadevanja mladih za boljšo prihodnost. (…) Naš namen je povečati odmevnost izjemno predanih projektov, ljudi in institucij, ki promovirajo raznolikost in toleranco znotraj mladinskih kultur bodisi z raziskovanjem mladinskih kultur in nudenjem izobraževalnih priložnosti mladim bodisi z zagovorniškim delom na področju politične participacije mladih«.

Foto: Olad Aden / Street College.

Odmevi na 7. festival Deuje babe

“Nepregledna razstava” Cmakovih 22 let, Primorske novice, 19.2.2019
V petek oživijo tudi Deuje babe, Primorski val, 27.2.2019
Deuje babe v Cerknem, Idrija.com, 27.2.2019
Primorski val, 8.3.2019
»Deuje babe pa šta«, Radio Študent, Svaštarnica, 8.3.2019
Festival Deuje babe, Primorski val, Kaplje kulture, 12.3.2019
CMAK in OŠ Cerkno, Primorski val, Kaplje kulture, 14.3.2019
Deuje babe tudi v Idriji, Idrija.com, 14.3.2019
All Strings Detached in rouge-ah zaznamovali dan žena v Cerknem, Rockline.si, 15.3.2019
»Deuje babe zorijo rdeče…«, Radio Študent, Sektor Ž, 19.3.2019
»Mati žalostna je stala« (recenzija filma Stabat Mater Dolorosa), Radio Študent, 19.3.2019