Vsa ta lepota in prelivanje krvi

Mednarodni dan žensk
Sreda, 8. marec, ob 19:00
Filmsko gledališče Idrija
Laura Poitras
Vsa ta lepota in prelivanje krvi
Dokumentarni film
113′, v angleščini s slovenskimi podnapisi
5,00 €

Fotografinja in vizualna umetnica Nan Goldin že od zgodnjih sedemdesetih let dokumentira intimno življenje prijateljev in umetnikov, vključno z lastnim, ter se tako poklanja ljudem in subkulturam, ki jih družba vse prepogosto stigmatizira. Leta 2017 se je podala v boj proti družini Sackler, farmacevtskim gigantom in filantropom, ki so najprestižnejšim muzejem po vsem svetu darovali milijone. Nan Goldin, ki je tudi sama preživela zasvojenost z opioidi, je s svojo aktivistično skupino P.A.I.N. organizirala akcije, s katerimi so Sacklerjeve in njihovo več milijard dolarjev vredno podjetje obtožili odgovornosti za opioidno krizo.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi pripoveduje zgodbo Nan Goldin z njenimi lastnimi besedami, prepletajoč preteklost in sedanjost s pomočjo bogatega izbora fotografij in diapozitivov, arhivskega gradiva ter posnetkov akcij v nekaterih najpomembnejših muzejih. Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Na lanskem (2022) festivalu v Benetkah je prejel zlatega leva za najboljši film.

Napovednik


Več o filmu: https://fivia.si/index.php/movie/vsa-lepota-in-prelivanje-krvi/
Več o Nan Goldin: https://www.moma.org/artists/7532

Soorganizacija: C.M.A.K. in Filmsko gledališče Idrija; podpora: Filmsko gledališče Idrija (Mestna knjižnica in čitalnica Idrija), Občina Cerkno, Urad za mladino.

Laura Poitras je režiserka dokumentarnih filmov, novinarka in umetnica. Leta 2015 je bil v Sloveniji na ogled njen z oskarjem nagrajeni dokumentarec Citizenfour, sklepni del trilogije, v kateri je raziskovala učinke ameriške »vojne proti terorizmu« po 11. septembru. Prvi del, My Country, My Country, se je osredotočal na iraško vojno in je režiserki poleg nominacije za oskarja prinesel uvrstitev na tajni seznam teroristov ameriške vlade, drugi, The Oath (2010) o Guantánamu, pa je bil nagrajen za najboljšo fotografijo na Sundanceu in prejel dve nominaciji za nagrado emmy.

S članki o ameriški Agenciji za nacionalno varnost (NSA), nastalimi na podlagi Snowdenovih dokumentov, je Laura Poitras prispevala k prestižni Pulitzerjevi nagradi za javno službo, ki sta jo leta 2014 prejela The Guardian in The Washington Post. Leta 2016 so v muzeju Whitney priredili umetničino prvo samostojno razstavo, serijo instalacij, ki so se osredotočale na tako imenovano vojno proti terorizmu. Dokumentarec Vsa ta lepota in prelivanje krvi je bil premierno prikazan v lanskem (2022) tekmovalnem programu festivala v Benetkah, kjer je prejel zlatega leva za najboljši film.